A personal branding és az arculattervezés nem ugyanaz. Mint ahogy a logónk nem egyenlő a brandünkkel sem. A personal branding felépítése a stratégiánk és ennek az arculattervezés egy fontos része. A personal branding, ha nagyon egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor az a vállalkozásunk és az ehhez szorosan kapcsolódó saját énünk becsomagolása. Vállalkozóként termékeket vagy szolgáltatásokat szeretnénk eladni úgy, hogy a termékünk amit kínálunk kitűnjön a versenytársaké közül és nyomot hagyjon az ügfeleinkben. A personal branding segít pozícionálni magad a piacon, segít kialakítani egy egyedi képet rólad és a vállalkozásodról és segít mindezt profin kommunikálni.

Ezért a personal branding egyben egy stratégiai és kreatív folyamat. Ebben a cikkben végigvezetlek a kreatív folyamaton, megmutatom hogyan alakítsd ki a brand arculatodat, beleértve ebbe mindazt a lépést amit megtehetsz egy egyedi és jól felismerhető vizuális megjelenés kiépítéséhez.

1. Határozd meg ki vagy brandként

A branded a személyiséged kiterjesztése

Mielőtt belemennénk mélyebben az arculattervezésbe meg kell határoznod tisztán (és ez fontos) ki vagy brandként. Ha nem tudod ki vagy, nem fogod tudni felépíteni azt a brandet ami képvisel téged és a vállalkozásodat és ezért azt sem tudod meghatározni kikhez szólsz, vagyis a vásárlóidat.

Ha a branded nem a saját személyiséged kiterjesztése akkor csak egy erőltetett marketing tákolmányt hozol létre.

Marketingre szükség van. Ezzel csak azt szeretném továbbra is hangsúlyozni, hogy a personal brand felépítéséhez elengedhetetlen a személyiséged. A personal brand akkor működhet jól ha az a személyiségedből táplálkozik és ehhez illeszted a marketinget.

Az első dolog tehát, hogy írd le egy listába a jellemvonásaidat, erősségeidet, gyengeségeidet (lehet itt előnyödre szolgál majd), tapasztalatod, tudásod, ami formálta az életedet.

Legyél eredeti

A személyes eredetiség kulcsfontosságú a personal brandignél. Az emberek nem statisztikai számok és mérők csupán (kor, nem, demográfiai tényezők, stb.) hanem igai egyének érzésekkel. Elképzelhető, hogy elsőre lesznek akik nem szeretik, vagy szeretik amit a branded kommunikál, de az biztos, hogy a későbbiekben azzal a személyhez szeretnének majd kapcsolódni aki a brand mögött áll. Lehet, hogy brand story vagyis a történeted inspirálja őket, lehet, hogy szimpatikusnak találnak, vagy tetszik nekik a humorod, vagy ahogy írsz, beszélsz.

A te feladatod annyi, hogy, hogy úgy engedd láttatni magad ahogy vagy és ajándékozd meg a világod a személyes eredetiségeddel. Biztosan eszedbe jut több olyan ember is aki eszedbe jut a személyes kisugárzása miatt, mert magát adja.

Értékek

Egy egyén másik dimenzióját az általa képviselt értékek határozzák meg. Mindenki hisz valamiben és bizonyos alapelvek alapján navigál az életben. Ahogy haladunk előre a korral ezek az alapelvek a részünkké válnak és meghatározzák kik vagyunk. Segítenek a mindennapi választásainkban és döntéseinkben.

Akár toleranciáról, igazságérzetről, együttérzésről, elfogadásról beszélünk akár másról ezek mind olyan alapelvek amiket kincsként őrzünk magunkban. Határozd meg a sajátjaidat és írd össze őket. Jól jönnek majd a branded kialakítása során.

Pozícionáld magad – Nézz utána a versenytársaidnak és különítsd el magad tőlük

A pozícionálás lehet, hogy nagyon marketinges kifejezésnek hat, de végeredményben szeretnénk eladni valamit, nem igaz? Éppen ezért gondolkozunk a personal brand felépítésén.

Végezz egy kis kutatást és vizsgáld meg a versenytársaid, hogy tanulj tőlük, majd meghatározhass egy olyan rést a piacon ami még szabad. Nézd meg mi az ami megkülönböztet tőlük. Ha nem találsz semmit, akkor találj ki valamit. Ez egy kicsit hasonló ahhoz a játékhoz, amit a kreativitás fejlesztésére szoktak adni általános iskolában. Ha adott egy bot, minden lehetséges ötletet jegyezz le, amire azt használni tudod. Kreatív megoldások születnek amikor elengedjük a fantáziánkat és nem csak a megszokott sémákhoz ragaszkodunk. Így tudunk előállni az ún. unique selling proposition (USP)-nal, vagyis valami olyasmivel ami megkülönböztet a versenytársaktól.

Határozd meg a célpiacod

Miután meghatároztad mi az amiben mást tudsz adni, könnyebben meghatározhatod kinek szeretnéd ajánlani. Sokszor ez a folyamat éppen fordítva alakul. Észreveszed, hogy egy bizonyos embercsoportnak szüksége van valamire, amire nem találnak megoldást sehol, mire te előállsz a megoldással.

Egészen pontosan gyűjts össze minden információt az ideális ügyfeledről. Mit szere, mit nem szeret, hogyan, hol él, van e családja, mennyit keres, sokat utazik, vagy autózik, milyen hobbijai vannak, milyen zenét szeret, hány éves, nő, vagy férfi, milyen tartalmat fogyaszt és hol, stb. Fotót és nevet is érdemes találni mellé, hogy könnyebben azonosulhass vele.

2. Hogyan kapcsolódik a személyiséged az arculattervezéshez

Mindezek után beszéljünk a personal brand megjelenésedről és a vizuális stílusról. Az arculattervezésről. Az első részben azért gondoltuk végig a brandeddel kapcsolatos személyes jellemzőidet, mert szükségünk lesz rá az arculattervezésnél.

Válaszd ki a színeidet

Ez egy nagyon hálás és élvezetes feladat. Válaszd ki azt a színpalettát amiről úgy gondolod, hogy leginkább téged tükröz. Fontos, hogy itt is a kevesebb több, így 2-3 szín elég lesz. A színek hatnak ránk. A színpszichológia valós dolog. Ha máshol nem akkor a kórházak sokszor zöldes árnyalatú falai között felfedezhetted ezt. A zöld nyugalmat áraszt. A kék a megbízhatóságot jelképezi, a sárga a lelkesedést, innovációt, a fehér a tisztaságot, egyszerűséget, stb. Hogyan válassz színeket, mi alapján? Nagy Kata erről ír a Katartdesign blogban. Olvasd el ha érdekel részletesebben.

Miután meghatároztad fent az értékeidet, a USP-t, a célközönséget fogalmazd meg az üzenetedet és válassz 3 színt mindezekhez igazítva.

Stílus

Számos vizuális stílus közül választhatunk, de egy közülük az ami leginkább illik a personal brandünkhöz, az egyedi személyiségünk alapján. A következő lista a teljesség igénye nélkül felsorol néhányat ekez közül a vizuális stílusok közül:

 • Geometrikus stílus
 • Modern stílus
 • Vintage stílus
 • Minimalista stílus
 • Kézzel készült stílus
 • Feminin stílus
 • Hypster stílus

Most, hogy megvannak a színek és a stílus a következő lépés a logó megtervezése. Ha az értékeidet, amiket összeírtál összeveted a választott stílussal kezd alakulni a kép. Inkább egy nyugodt, konzervatív típus, vagy inkább egy energikus avant-garde típus amivel azonosulni tudsz?

A logó lehet betűlogó, vagy emblémát tartalmazó. Sokan a tipografált logó mellett döntenek a personal branding kapcsán mivel jobban megjeleníti a nevüket. Ha neked inkább egy szimbólum fejezi ki a logódban az üzenetedet, akkor gondolkozz rajta mi az ami egyszerűen, emlékezetesen átviszi a mondanivalódat. Egyébként, előfordul sokszor, hogy a logóban szimbólumként egy a brand részeként kialakított, amúgy, látszólag nem odatartozó dolog jelenik meg. Mint pl. egy kabalaállat. De ezeknek a jelentése is általában a brand story részeként kiderül.

Válassz betűtípust

Ha tipografált logót szeretnél választanod kell egy, de inkább két betűtípust. Akkor is ha a másik fajta logó mellett döntesz szükséged lesz az írott anyagaidhoz egy betűtípusra.

Két megoldásban gondolkodhatsz a fentiekhez:

Válassz egy betűtípust amiből több fajta létezik (family of fonts): például az Open Sans, Vastag és döntött változatát, a szövegekhez az egyszerűt.

Vagy válassz egy betűtípus párt, ami azt jelenti, hogy két betűtípus, amik harmonikusan kiegészítik egymást. Kell egy elsődleges, vagy fő betűtípus és egy másodlagos. A fő betűtípus lehet olyan ami kifejezi a brand személyiségedet, de egyben emlékezetes a szemlélőnek. A másodlagos legyen összhangban az elsődlegessel. Például ha elsődlegesként egy kalligrafikus típust választasz, a másodlagos legyen egy egyszerűbb, sans serif betűtípus. Mint amivel ez a szöveg is íródott. Általános szabályként elmondható, hogy összhangban kell legyenek egymással. Nagy Kata Katartdesign blogjában, ebben a cikkben olvashatsz részletesebben a betűválasztásról.

Arculati útmutató vagy arculati kézikönyv

Minden brand rendelkezik egy brand útmutatóval, vagy arculati kézikönyvvel, amiben le vannak fektetve a brand vizuális megjelenésére vonatkozó szabályok. Nagyobb cégeknél ez egy részletesen kidolgozott, magyarázatokkal, példákkal és ellenpéldákkal illusztrált, komplett kis könyv. Kisebb cégeknél ez egy ún. branding board is lehet, ahol a brand színek, betűtípusok, logótípusok, vizuális stílus, alkalmanként javasolt minták, közösségi média megjelenésre tett javaslatok, ikonok, grafikák szerepelnek, könnyen átlátható formában.

Ígykommunikálj branding board
 • Facebook
 • Pinterest
 • Gmail
 • LinkedIn
Ígykommunikálj branding board

Összefoglalva, hogy mit kell tartalmazzon egy arculati kézikönyv:

 • Néhány információ a brandről: személyiség, vízió, filozófia, értékek, küldetés
 • Personal brand pozícionálás: mitől egyedi
 • Célközönség
 • Név, szlogen (ha van ilyen), betűtípusok
 • Logó, logók
 • Szín paletta: színkódok webre, nyomtatásra és a használatukkal kapcsolatos utasítások
 • Sablonok

3. Merd megmutatni magad

Miután a personal branded részletesen kidolgoztad, készen van, hogy a világ elé tárd. Ismertesd meg magad.

Két területen tudsz mozogni alapvetően: online és offline.

Online media

Ami elengedhetetlen: egy weboldal

Az, hogy legyen honlapod, ma már nem kérdés. Ahogy elkezdesz emaileket kiküldeni, névjegykártyákat, szóranyagokat szétosztani, vagy hirdetni Facebookon, vagy a Google-ban az érdeklődőket valahova irányítanod kell, hogy megismerjék az ajánlatodat és téged. Készíttes weboldalt mihamarabb, ami téged, illetve a vállalkozásodat képviseli.

A personal branding egy folyamat, ahogy látod, és nem csak a logót, vagy a vizuális megjelenést jelenti csupán. Ugyanakkor, mivel egy folyamat, nem is állandó. Soha nem leszel vele kész, mint ahogy a weboldaladdal sem. Folyamatosan változik, ahogy te is és a vállalkozásodban minden. Kijössz egy új termékkel, új partner együttműködéssel, újabb tudást sajátítasz el, ami a vevőidet szolgálja, új helyre költözik a céged, vagy bármi. A weboldal egy olyan alap felület, amin ha már megvan, ezeket a változásokat könnyebben, összefogottabban kezelheted.

Közösségi média oldalak

A közösségi oldalakon bárki promotálhatja magát ingyen. Hozz létre olyan közösségi média felületeket a personal brandednek, ahol a célközönséged megtalál és kommunikálj velük rendszeresen.

Szükséged lesz a brand megjelenéseddel összehangolt profilképekre, borítóképekre és posztokra. Minden egyes felületre el kell készítsd őket, mivel minden egyes közösségi média felületnek megvannak a maga borítókép, poszt, stb. méretei. Ezekre a felületekre létrehozott sablonokkal könnyen tudsz majd dolgozni, anélkül, hogy minden egyes alkalommal órákat tölts el a dizájnnal. Léteznek Instagramra, Facebookra, Pinterestre előre elkészített sablon csomagok, amiket egyszerűen tudsz változtatni. A saját fotóidat, szövegeidet, logódat tudod feltenni rájuk úgy, hogy a dizájn nem változik és egységes, szép brand megjelenéssel kommunikálhatsz. Ha szükséged van segítségre egy saját közösségi média csomag kidolgozásához, keress meg egy grafikust.

Indíts blogot/vlogot/podcastot

Egy másik ingyenes lehetőség, hogy megmutasd magad és megoszd másokkal a gondolataidat ha blogot indítasz, vlogot a You Tube-on, vagy podcastot a SoundCloudon, iTunes-on, Spotifyon, vagy máshol.

Ha írni szeretsz akkor egy blog a weboldaladon hasznos lehet. Írj olyasmikről, amik a célközönséged számára érdekes lehet. Hírek, újdonságok, tippek, személyes, de a témádat érintő írások. Ha inkább az élő beszédet preferálod akkor a vlog lesz a neked való. Akkor is, ha olyasmivel foglalkozol amit élőben, vagy videón tudsz jobban megmutatni a közönségednek. A podcast nagyon népszerű, sokan hallgatják autóvezetés, sportolás, vagy főzés közben, de igazából bármikor. Ha nem szeretnél videón mutatkozni rendszeresen, akkor ez lehet, hogy közelebb áll hozzád.

Mindez igazán jól szolgálja a personal branded épülését, hiszen a személyiségedet adod, kapcsolatot teremtesz és értéket adsz. Jobban megismernek rajtuk keresztül. Nem elvesztegetett, felesleges idő ezzel foglalkozni, főleg ha rendszeresen szánsz rá időt. Ez is a vállalkozásodba, personal brandedbe való befektetés része.

Visszatérve a personal brandinghez és a brand megjelenéshez, törekedj rá, hogy minden felületen az arculatodhoz hűen jelenj meg.

Offline

Természetesen offline is érdemes promotálni magad. Névjegykártyákra még mindig szükség van, ha olyasvalakivel találkozol, aki potenciális ügyfél lehet, vagy aki üzleti partnerként jöhet szóba. Alkalmanként még küldünk ki levelet, képeslapot postán, hiszen sokkal emlékezetesebb ma az online világban, mind korábban. Ha fizikai terméket árulsz a csomagolás nagyon fontos.

Minden anyagodon jelenjenek meg a brandedre jellemző elemek és a kapcsolati adataid.

Egy lista az offline anyagokról, amik segítségével népszerűsítheted magad:

 • Névjegy kártya
 • Csomagolás
 • Boríték és levélpapír
 • Szóróanyagok, brossúrák
 • Alkalmankénti promóciós poszterek
 • Facebook
 • Pinterest
 • Gmail
 • LinkedIn

Itt az idő, hogy elindítsd a personal branded!

Most, hogy szépen végigvettük szóban mi az ami kellhet, itt az idő, hogy gyakorlatban is kipróbáld.

Pin It on Pinterest

Oszd meg ha tetszett?